Het vredeslicht dat elk jaar in Bethlehem ontstoken wordt, komt naar Bolsward. Traditiegetrouw zorgt scoutinggroep Jambowa daarvoor.

Nieuw is dat er op 23 december 2017 om 19:00 uur in de St. Franciscusbasiliek een voor iedereen toegankelijke viering zal zijn waarbij alle kerken in Fryslân dit licht kunnen ophalen voor hun kerstvieringen. Ze hebben allemaal een uitnodiging ontvangen. Maar sowieso iedereen is welkom om deze samenkomst van scouting en Friese Raad van Kerken mee te vieren!

Zo’n betekenisvolle actie als het door de scouting wereldwijd verspreiden van het vredeslicht vlak voor kerst geeft natuurlijk wel te denken. De maand december wordt wel de feestmaand genoemd. Daar passen op zich woorden als vrede en vriendschap bij. Het grootste deel van deze maand valt samen met de Advent. Een periode van vier zondagen voorafgaand aan kerst. Minder dan je misschien zou denken, staan deze dagen in het teken van de voorpret op kerst als het feest van Jezus Christus' geboorte. Veel meer is de Advent een tijd om ons af te vragen waar het met deze wereld naartoe moet. We zien zoveel leed, zoveel geweld, zoveel pesterijen, zoveel mensen die het moeite kost om hoop te houden. Waar gaat het heen?

Advent geeft antwoord. De wereld zal bloeien van vriendschap en vrede! Daar leven we naartoe. Niet als een soort eindgoed algoed. Als we als Christenen zien dat God alle mensen goedgezind is en ze graag als een goede Vader in de armen sluit, dan kun je nu niet doen alsof het allemaal niets uitmaakt. Al krijgen we het nooit helemaal voor elkaar, dan maken we toch werk van vrede en vriendschap. Zo goed als we kunnen. Het vredeslicht ontvangen en doorgeven is daarvan een geweldig teken. Neem dus gerust op 23 december ’s avonds een eigen stormlamp mee naar de basiliek, om het licht ook zelf te ontvangen en door te geven.

pastoor A. Bultsma

Vieringen binnenkort