Op de slotavond van dit seizoen zette de heer Heuzinkveld uit Doetinchem een likeurbuffet voor ons op. 

 

Na de koffie en een woordje van de voorzitter schonk hij voor ieder van ons een Oud-Hollands likeurtje in met de mooiste namen zoals Juffertje in 't groen, Papagaaien-soep, Volmaakt geluk, Hemel op aarde. Er was ook alcoholvrije likeur in allerlei smaken voor wie dat liever wilde. Aan de hand van een powerpoint-presentatie vertelde hij ons over het ontstaan van de Oud-Hollandse likeuren in de tijd van de VOC, de Gouden Eeuw. Schokkend voor veel van ons was dat Beerenburg van origine geen Fries drankje is maar voor het eerst gemaakt werd in Amsterdam bij de firma Beerenburgh. Daarna werd het door Friese beurtschippers meegenomen naar Friesland, waar men er natuurlijk zijn eigen draai aan gaf.
Daarna leerde de heer Heuzinkveld ons heerlijke toetjes maken met ingelegde vruchten, advocaat (eier- of hazelnoot-advocaat) met natuurlijk slagroom erop.
In de pauze konden we zelf aan de slag en genieten van onze eigengemaakte toetjes. Ook was er nog gelegenheid om de likeuren te proeven.
Na de pauze nog een voordracht over het ontstaan van de namen van de Oud-Hollandse likeuren, wat soms pikante verhalen opleverde en menig lachsalvo klonk dan ook door de zaal.
De voorzitter bedankte de heer Heuzinkveld met een pakketje streekproducten, waar natuurlijk ook "Friese" Beerenburg in zat.

 

Vieringen binnenkort