Op 17 januari 2018, de eerste KVG-ledenavond in het nieuwe jaar, wordt een soort haak-/breicafé gehouden.

Mevrouw Lolkje Warnaars van Trendy wol en zo, de handwerkwinkel op de Grote Dijlakker, verzorgt deze avond. Na de opening door voorzitter Clara Bakker krijgt zij het woord en na zichzelf voorgesteld te hebben geeft zij het woord aan Monique, een van de vrijwilligers die vanavond ook meegekomen zijn om te assisteren. Naast Monique zijn ook Thea en Marietje van de partij.

Monique vertelt wat over de geschiedenis van het breien. De vroegste vondsten zijn niet gebreid maar werden gemaakt door naaldbinden, dit is met naalden en korte draadjes en leek op breien.

In Egypte zijn in de 3e en 6e eeuw al gebreide sokken gevonden. Later ontdekt men het spinnenwiel, dat voornamelijk door vrouwen gebruikt wordt. De draad die ontstaat wordt door mannen gebruikt om te breien.Breien was in die tijd echt mannenwerk.

In de Middeleeuwen ontstaat een brei-industrie. Er worden gildes opgericht, de leerlingen krijgen 6 jaar les voordat zij meester zijn. Ook nu is het breien alleen aan mannen voorbehouden.

In de 16e eeuw ontstaat het ajourbreien en het averecht breien.

Bekend breiwerk zijn de Noorse truien en de visserstruien. Elk vissersdorp heeft zijn eigen patroon en dit wordt doorgegeven van generatie op generatie. Bij een schipbreuk kon men zien waar de schip-

breukeling vandaan kwam. De vissers droegen altijd gouden oorringen, want van de verkoop van dit goud konden ze begraven worden. Ook voor de Noorse trui zijn diverse patronen al naar gelang de streek waar ze vandaan komen.

Er zijn breinaalden van hout, ijzer, zonder punten, in alle soorten en maten en ook rondbreinaalden.

In de recessie van de dertiger jaren en ook in de tweede wereldoorlog was breien noodzaak en werden kleren die niet meer pasten uitgehaald en dan werd er wat anders van gebreid.

Tegenwoordig wordt er op scholen geen onderwijs meer gegeven in breien en haken.

Vanaf de zestiger jaren is haken populair en vooral de Granny Square, die nog steeds hip is.

Breien en haken is lange tijd uit geweest maar is nu sowieso weer in en Lolkje geeft dan ook verschillende workshops en er is wekelijks een breicafé, waar iedereen naar binnen kan lopen.

Omdat het zo hip is gaan we proberen een Granny Square te haken en met een patroontje en wat hulp van de dames lukt dat een heleboel wel.

Ondertussen kan je de uitgestalde wol en gemaakte artikelen bekijken. Er is een prachtige ajoursjaal, gebreid met een rondbreinaald. Er zijn sjaals, gehaakt en gebreid, kinderkleertjes, plaids, sokken, die je breit met een gemêleerde knot wol, waardoor je een patroon in de sok krijgt. Ook bijzonder is de Trendy twist, een bol van katoen met gemêleerde kleuren, waardoor je bij het haken een prachtig kleurenverloop krijgt. Lolkje maakt deze bollen zelf en uiteraard kan je aangeven welke kleuren je wilt hebben.

Aan het eind van de avond bedankt Clara Lolkje en haar vrijwilligers en zij krijgen allen een presentje mee. Moe maar voldaan en met een Granny square gaat iedereen naar huis.

Vieringen binnenkort