Op woensdag 14 maart 2018 de derde ledenavond van dit jaar en voor de laatste keer samen met de KPO. Gastspreker dit keer was de heer Cees Haan uit Beetsterzwaag die pompoenen, sierkalebassen en sierkomkommers kweekt.
Doordat de KPO ophoudt te bestaan komt er een einde aan een lange traditie. Ook nemen we deze avond afscheid van de vrijwilligers van Stichting Melania, die elk jaar in maart een verkoop houden waarvan de opbrengst naar de projecten van Stichting Melania gaat. Na jarenlange trouwe dienst houden deze vrijwilligers er mee op, opvolgers voor hun werk kunnen zij niet vinden.
Na de opening van voorzitter Clara Bakker krijgt de heer Cees Haan uit Beetsterzwaag het woord. De heer Haan kweekt op een stuk land van 20 x 40 meter bij een zorgboerderij in Nijbeets pompoenen, sierkalebassen en sierkomkommers. Hij is een bevlogen hobbyist en straalt dat ook uit in zijn manier van vertellen. Elk jaar test hij voor een bedrijf nieuwe zaden. Er zijn wel 80 soorten pompoenen. In de lente wordt er gezaaid en in de herfst geoogst. De planten hebben ruimte nodig want 90% van de plant zit in beginsel onder de grond. De mannelijke bloemen, die er na verloop van tijd aan komen, gaan ’s avonds open en de vrouwelijke ’s ochtends. Ze worden bevrucht door de bijen en na de bevruchting sterft de vrouwelijke plant af.
Belangrijk is dat er bemest wordt met organische mest, daarna kalk met magnesium en later wat kunstmest. Voor de houdbaarheid van de pompoenen is de kwaliteit van het zaad belangrijk (er zijn zo’n 650 soorten zaad), de bemesting, het oogsten op het juiste moment, het zo lang mogelijk houden van de steel en het wassen in koud water na de oogst. Pompoenen, kalebassen en sierkomkommers horen allemaal bij de familie van de Cucurbita’s, de komkommerachtigen en zijn allemaal eetbaar. De rijpheid kun je zien aan de droogheid van de steel, die moet als het ware verkurkt zijn. Als bescherming tegen de regen worden de vruchten met slaolie ingesmeerd.
De heer Haan, die zichzelf Cees Pompoen noemt, heeft een winkeltje in Nijbeets waar hij zijn waar verkoopt. Alles wat hij niet verkoopt wordt als veevoer gebruikt. De heer Haan laat ons diverse cucurbita’s zien zoals de amfora fleskalebas, waar ook lampen van gemaakt worden, de Marenka lime green, de mixta, Mochata, pepe gremlin, de snowball, de one too many (5-7 kg.), de Turkse muts, de pindapompoen, muskaatpompoen en de magnetronpompoen. De zwaarste pompoen in Nederland weegt 256 kg., maar in de USA zijn er pompoenen van 1180 kg. Een pompoen bestaat voor 80-93% uit water en daarnaast vruchtvlees en pitten. Er zit ijzer, suiker en vitamine C in.
Cees geeft ons een recept voor gevulde pompoen en na nog wat vragen beantwoord te hebben sluit hij de lezing. Clara bedankt hem voor zijn enthousiaste verhaal en de interessante avond, neemt met een woordje en een bloemetje afscheid van de vrijwilligers van Stichting Melania en roept als laatste voorzitter Janke Terpstra van de KPO naar voren om ook van haar en haar medebestuursleden op gepaste wijze afscheid te nemen.
(foto: http://www.boerehiemnijbeets.nl/pompoenenkwekerij.html)