Op donderdag 12 april j. l. staan er 23 dames voor de Jumbo bij de afdeling Tsjoch en Mear. We worden ontvangen door de heer Sander van der Meulen, die vertelt al 31 jaar bij Kooistra te werken, eigenlijk vanaf zijn tienerjaren, toen hij begon als vakkenvuller.

Hij vertelt ons de geschiedenis van Kooistra. In 1926 beginnen vader Ynze en zoon Yke bij de deuren langs te gaan met een handkar. Twee jaar later komt er een kleine winkel en in 1934 een iets grotere winkel. In 1968 beginnen zij aan de Jongemastraat en voor die tijd is dat een grote supermarkt.

In 1979 komen er twee filialen bij, een in Wommels en een in Makkum. In 1986 wordt de oude zuivelfabriek in Bolsward gekocht en als centraal magazijn gebruikt. In 1990 wordt alles gesloopt en komt er een nieuwe supermarkt. In 2002 valt het besluit om franchisenemer te worden bij Jumbo en in 2003 is dat een feit. Inmiddels heeft de vierde generatie dit familiebedrijf overgenomen en zijn er al 9 vestigingen van Jumbo Kooistra. Per week komen er 25.000 mensen bij de Jumbo hun boodschappen doen en er is keuze uit zo’n 3200 à 3300 artikelen.

We zien de koffiemachine bij Tsoch en Mear, waar koffie gebrand wordt en buiten zien we het inzamelpunt, waar je van alles kwijt kunt, dat gerecycled kan worden en het pick-up point, waar je je boodschappen op kunt halen, die je online besteld hebt. Deze komen uit Den Bosch en dus niet uit de winkel hier. De boodschappen kunnen ook thuisbezorgd worden.

Daarna gaan we de winkel in en zien we de verschillende afdelingen en krijgen bij de visafdeling een vers gemaakte sushi. De meeste dames zijn meteen verkocht. Bij de visafdeling is naast verse vis ook gebakken vis te koop en bij de vleesafdeling gegrilde kip en kippenpoten en diverse kant en klaar maaltijden. Bij de gebakafdeling kun je ook gebak kopen dat door de bakker zelf gemaakt is.

Er is teveel om op te noemen te koop en er zijn steeds meer biologische en gluten- en lactosevrije artikelen. Bij de foodcorner kun je iets drinken met gebak erbij, lunchen en er zijn pizza’s te koop, die je zelf kunt afbakken of je kunt dat ter plaatse laten doen.

We mogen ook het magazijn zien, dat niet zo heel groot is, omdat er drie keer per dag goederen aangevoerd worden en het dus niet meer nodig is om heel veel in voorraad te hebben. Als laatste gaan we terug naar Tsjoch en Mear, waar we getrakteerd worden op koffie/thee met gebak.

Voorzitter Clara Bakker sluit de excursie, vraagt om een applaus voor Thea, die dit alles geregeld heeft en bedankt de heer van der Meulen voor de duidelijke rondleiding met een kleine attentie.

Vieringen binnenkort