Op woensdag 25 april 2017 is het alweer de laatste avond van seizoen 2017/18. Na een gedicht en wat huishoudelijke mededelingen van voorzitter Clara Bakker krijgt mevrouw Hinkie Bangma het woord. Zij trekt met ons op klompen door Amerika.

Zij hangt een kaart van Amerika en Canada op het prikbord en begint met te vertellen dat deze kaart al 30 jaar oud is. Ze heeft 2,5 jaar als au-pair op Vancouver Island (Canada) gewerkt, later in de zorg en als zij op een gegeven moment zonder werk zit, reageert zij op een advertentie om met iemand voor een maand naar Engeland te gaan als verzorgster. Als dit afgelopen is, vraagt een Engelsman haar mee als verzorgster naar Hongkong, waar hij 2 maanden lang accupunctuur en massage krijgt.

Als salaris krijgt zij een ticket vice versa New York, dat 1 jaar geldig is en 400 Engelse ponden, omgerekend 800 dollar en daar moet ze het mee doen.

In New York koopt ze een tweedehands fiets, een slaapzak en een reflecterend hes en met haar gele klompen aan stapt ze op de fiets met in haar fietstas wat kleding, een brood, een pot pindakaas en een pot honing.

Ze rijdt eerst naar Canada, het gebied van the Thousand Islands, via Lake Ontario naar de Niagara waterval, Grand Rapids, door Holland Michigan, waar een Nederlands museum is en toevallig het Holland Tulip Festival. Ze beschrijft heel humoristisch hoe ze mensen aanspreekt en ook gemakkelijk contact maakt door de klompen en hoe het haar vaak lukt om een maaltijd en een slaapplaats te krijgen. Met veel van deze mensen heeft ze nog steeds contact. Lukt een slaapplaats niet, dan slaapt ze ergens onder een afdakje of op een picknickbankje.

Zo beschrijft ze hoe ze van oost naar west fietst, door o.a  het Nationaal Park Black Hills, het Yelllowstone Park en het Glacier Park. Het wordt teveel om haar hele tocht op te noemen, maar eenmaal in San Francisco pakt ze de trein door de woestijn (3 dagen en 3 nachten) naar New Orleans en vandaar fietst ze door Florida, Georgia, South Carolina, Virginia onder allerlei weersomstandig-heden weer naar New York. In totaal fietst ze 9000 kilometer.

Hinkie kan aanstekelijk vertellen en menig maal gaat er een lachsalvo door de zaal. De dames genieten van haar verhaal.

Tenslotte geeft ze als goede raad om altijd naar de plaatselijke bevolking te luisteren, zij kunnen je het beste vertellen welke plaatsen je vermijden moet en waar je goed terecht kunt.

Clara Bakker bedankt haar met een gift voor een goed doel, een bloemetje en wenst iedereen een fijne zomer toe.

Net als in de pauze wordt er nog een drankje ingeschonken, worden er hapjes uitgedeeld en is er nog gelegenheid om na te praten.

Vieringen binnenkort