De eerste avond in het nieuwe jaar van KVG Bolsward
Op woensdag 16 januari 2019 komen Sytske en Christine van de juwelierszaak “Pracht en Ambacht” over hun vak vertellen bij het KVG Bolsward.
Christine, 33 jaar, is sinds 2005 edelsmid en Sytske, 31 jaar, sinds 2010. Het is nu 5 jaar geleden dat zij in Bolsward met hun eigen bedrijf, een juweliers-/edelsmidzaak, begonnen.
Ze kennen elkaar als collega’s bij een andere juwelierszaak en wil je verder komen in dit vak, dan moet je de stoute schoenen aantrekken en voor jezelf beginnen. De dames vullen elkaar goed aan, naar eigen zeggen en maken beiden een enthousiaste, ambitieuze en gedreven indruk.
Ze leggen ons het verschil uit tussen een goudsmid, zilversmid en een edelsmid. Een goudsmid maakt kleine voorwerpen, zoals sieraden, een zilversmid maakt grote objecten en een edelsmid kan beide maken. Om edelsmid te worden volg je een vierjarige opleiding aan de vakschool Schoonhoven.
Het 1e jaar leer je zagen, eerst op messing plaatjes, later op koper en alpaca. Het 2e jaar werk je met zilver, het 3e jaar met goud en het 4e jaar loop je stage op al deze gebieden en moet je je meesterstuk maken als eindexamenproject. Voor dit vak heb je een fijne motoriek nodig, goede ogen en veel geduld en je moet creatief zijn. Als je met zilver en goud werkt, hangt er een vijlzak onder je werkplek, zodat alle korreltjes opgevangen worden. Vooral goud is erg duur, voor 1 gram betaal je 30 euro.
Wat doen ze de hele dag? Als er geen klanten zijn, zitten ze achter de werkbank. Edelsmid is een arbeidsintensief vak, waarbij veel gereedschap gebruikt wordt zoals: tangetjes, hamers, schuurpapier, smeltkroes, smeltapparatuur. Ze werken met een vlam, die tot 1500 graden verhit kan worden. Ook gebruiken ze machines zoals een polijst- en een graveermachine.
Ze maken sieraden in opdracht, zowel geheel nieuwe sieraden als sieraden van oud materiaal, dat dan omgesmolten wordt en waarbij ook oude edelstenen gebruikt kunnen worden, altijd in overleg met de klant. Ook herinneringssieraden worden steeds meer gemaakt.
Een deel van het werk zijn reparaties, zowel kleine als grote en ook restauraties van grotere voorwerpen, zoals een rinkelbel, geboortelepel, van 2 horloges 1 maken.
Ook maken ze grotere projecten zoals elk jaar de Silveren Swipe ( met daarbij een fotoboek, hoe de swipe gemaakt is ) en de zilveren medaille voor de Elfsteden Ultraloop, waar ze heel veel tijd instoppen maar ook veel voldoening uit halen. Ook bezoeken ze beurzen, meestal in Duitsland, waar ze proberen bijzondere sieraden te kopen, ook dat is een leuk aspect van het werk.
Na de levendige voordracht van beide dames sluit Clara Bakker de avond door de dames hartelijk te bedanken en een presentje aan te bieden.
(foto: Pracht en Ambacht)