Op maandag 13 januari 2020 een toast op het nieuwe jaar door KVG Bolsward met als thema “heel KVG bakt”. Gelukkig zijn niet alle leden gek op bakken maar er staan voor in de zaal toch 9 taarten, gemaakt door 8 dames.

En wel de volgende taarten: advocaattaart, aardbeienkwarktaart, kokos-citroen cake, Drammenhager koek, tarte tartin, wolken-citroentaart, appeltaart en twee monchou taarten, die allebei toch weer anders smaken door een andere bodem.

Wopke Yedema, die tijdens en na zijn opleiding 8 jaar bij bakker Faber gewerkt heeft, daarna 27 jaar als chef-kok in Huylckenstein en 13 jaar in Bloemkamp, laat de dames vertellen wat de ingrediënten van hun taart zijn en hoe ze hem gemaakt hebben. Jo Visser laat dat op een heel beeldende wijze zien, waardoor ze de lachers op haar hand heeft.

Wopke zegt dat over smaak niet te twisten valt en dat daarom alle dames gewonnen hebben. Ze krijgen allemaal een cadeaubon van het bestuur. Wopke snijdt alle taarten in 40 stukjes, echt een kunstwerk en leuk om te zien hoe hij dat doet, en dan allemaal proeven met daarbij een glaasje prik. Na de pauze geeft Wopke ons goede tips voor het maken van een taart. Het kapsel is altijd in verhouding 2:1:1, dus 200 gram eieren, 100 gram suiker en 100 gram bloem. 1 ei is 50 gram. Dan heb je een prachtig begin om een taart van te maken.

Banketbakkersroom maak je van 1 liter melk, 100 gram suiker, 100 gram custard en 4 eieren. En zo gaat hij maar door, de liefde voor het vak straalt ervan af.

Tenslotte laat hij ons zien hoe je een taart opmaakt. Hij heeft al een kapsel gebakken, snijdt die in drie plakken, doet er een vulling van vruchten en banketbakkersroom tussen en besmeert de taart dan helemaal met slagroom. Hij heeft de taart daarvoor op een kartonnetje liggen, zodat hij hem vast kan houden. Tenslotte spuit hij met een spuitzak slagroom op de taart en zet er chocolaatjes tussenin. De taart geeft hij aan voorzitter Clara Bakker.

Clara bedankt Wopke voor de gezellige avond, die hij ons bezorgd heeft, geeft hem een presentje en wenst iedereen wel thuis.

Vieringen binnenkort