Op 11 oktober 2023, de tweede avond van seizoen 2023/2024, komen de dames Margriet Kemper en Froukje Reitsema met de theatrale vertelling “Elkaars Andere”. Een verhaal, dat zich gedeeltelijk afspeelt in Nederlands-Indië en voor de rest in Nederland.
Margriet begint als eerste haar verhaal. Ze is geboren in Nederlands-Indië, heeft een vader, die halfbloed is en een moeder van Chinese afkomst. In 1956, als ze vijf jaar oud is, besluiten haar ouders vanwege de politionele acties naar Nederland te vertrekken. Na een lange reis en nadat ze op diverse adressen gewoond hebben, krijgen ze een woning toegewezen in Leeuwarden en wie komt daar naast hen wonen: de familie Reitsema met hun dochter Froukje, die al op diverse plaatsen in Nederland gewoond hebben.
Froukje is dan 9 jaar, heeft volgens haarzelf een rustig leventje geleid en is razend nieuwsgierig naar de familie Kemper, die ook nog anders van kleur is. In die tijd iets nieuws en een zeldzaamheid in Nederland en Friesland. Ze trekt de stoute schoenen aan, klopt op de deur van de bijkeuken en wordt verwelkomd door mevrouw Kemper, die daar staat te bakken en meteen vraagt of ze een “keutel” wil, een vleesballetje blijkt achteraf. Ze wordt naar de huiskamer gedirigeerd en daar ontmoet ze Margriet en de rest van de familie.
Froukje vertelt hoe ze genoot bij de buren. Er was altijd reuring, altijd bezoek, er werd muziek gemaakt en iedereen kon altijd mee eten. Je kon er altijd bij, zelfs blijven slapen en dat was zo anders dan bij Nederlandse families.
Door verhuizingen verliezen Froukje en Margriet elkaar uit het oog, ook het leeftijdsverschil speelde daarbij een rol. Maar na 40 jaar, als Froukje in Brabant op vakantie is, gaat ze via internet op zoek naar Margriet. Ze weet dat Margriet naar den Bosch verhuisd is en ja hoor, ze vindt haar en wordt meteen uitgenodigd om langs te komen. En sinds die tijd zijn ze echte vriendinnen.
Ze halen herinneringen op en via een verhalenproject aan de vooravond van Leeuwarden cultuurstad komen ze op het idee om samen hun verhaal te gaan vertellen. Door corona ligt het project stil maar nu treden ze weer regelmatig op.
Je bent altijd elkaars andere. Ze noemen hun vertelling ook wel: pleidooi voor naïeve nieuwsgierigheid.
Als je niet nieuwsgierig bent naar elkaar, naar de ander, dan leer je de ander nooit kennen. En juist het nieuwe en het andere is een verrijking voor jezelf. We moeten ons openstellen voor elkaar.
Het is een verhaal waar de meesten van ons nog lang over na zullen denken. Het raakt aan de vele problemen van deze tijd: de vluchtelingen, de oplaaiende rassenhaat, de individualisering en de splitsing in de maatschappij tussen arm en rijk.
Clara bedankt de dames voor de mooie avond, verrast ze met een presentje, gemaakt door twee leden van het bestuur, en wenst ons allemaal een goede thuiskomst.