Ook dit jaar vertrok de Bedevaart van de Stille Omgang uit Friesland uit de Sint Franciscuskerk in Bolsward. Het gebeuren paste goed in ons jaarthema.

altSTILLE OMGANG 2004

Deze nacht trekt de Stille Omgang weer door Amsterdam. Enkele duizenden mensen uit alle delen van ons land pelgrimeren naar onze Hoofdstad. Eén nacht van het jaar is Mokum "de heilige Plaats" voor de Nederlandse katholieken, de mystieke hoofdstad van ons land. Pelgrimage is een toverwoord in deze dagen. De meeste begrippen van ons geloof klinken de moderne mensen in de oren als zaken behorend bij een vervlogen tijd. Alleen "pelgrimage" lijkt zonder moeite het nieuwe millennium te halen. De Stille Omgang is een van de oudste levende pelgrimages van Nederland ten noorden van de rivieren. De traditie is gegroeid rond het wonder van Gods aanwezigheid in de heilige Eucharistie. Het Brood der engelen, Brood der mensen geworden.
Brood is een belangrijk symbool van de pelgrimage. Zonder brood kan de pelgrim niet verder reizen. Elke morgen moet hij zien het dagelijks brood bij elkaar te bedelen of het te kopen. De pelgrimstas, die de pelgrim op zijn zij draagt, heeft als symbolische betekenis "de hoop". De hoop op voedsel om energie te hebben voor de volgende etappe van de bedevaart.
Ook de pelgrimsstaf heeft met het brood te maken: de pelgrim tikt ermee op de grond om de aandacht van de mensen te trekken. Vroeger zongen ze daarbij een bedellied waarin ze om brood vroegen. De staf is ook een teken van het geloof. Geloof in God die ons met zijn stok en stut troost schenkt.
De mantel van de pelgrim heeft als symbolische betekenis de liefde; de caritas. "Ubi Caritas et Amor Deo ibi est": Waar vriendschap heerst en liefde daar is God, Liefde wordt op de pelgrimstocht zichtbaar in de wijze waarop mensen met elkaar delen. Letterlijk brood als het nodig is, maar ook aandacht voor elkaar, bemoediging en troost. In het Brood dat Jezus met zijn leerlingen deelde is zijn liefde tastbaar geworden. In de Eucharistie slaat Hij zijn mantel om ons heen. Hij geeft ons kracht om verder te trekken. Een bedevaart is een bijzondere vorm van godsdienstoefening; een leerschool in geloof, hoop en liefde. Het lichtend middelpunt van de bedevaart van Amsterdam is het Brood des Levens. De energiebron voor de pelgrimage van ons leven van iedere dag.

Vieringen binnenkort