Jongeren zetten zich in voor zwakkeren en kwetsbaren

In de afgelopen maanden heb ik u regelmatig geïnformeerd over het jongerenproject M25. M25 is een project dat jongeren tussen de 12 en 18 jaar uitdaagt en ondersteunt om zich in te zetten voor de zwakkeren en kwetsbaren in de samenleving die best een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ik ben als diaconaal opbouwwerker de afgelopen tijd bezig geweest om ook binnen de Viersprong een tweetal M25 groepen van de grond te krijgen. In Bolsward heeft dit inmiddels geresulteerd in een activiteit waarover Vincent onderstaand verslag heeft geschreven. Ze hebben afgesproken dat ze in september als groep een nieuwe activiteit gaan bedenken en uitvoeren en we houden u hier natuurlijk van op de hoogte.

Met nog 3 meisjes (Picabo, Simone en Marrit) ben ik (Vincent Visser) spelletjes gaan spelen met een paar bewoners van Huylckenstein. Deze vrolijke gebeurtenis speelde zich af op zondag 26 mei.

 

Zelf zijn wij vijftien of zestien jaar, maar we speelden tegen personen met een respectabele leeftijd. Neem bijvoorbeeld het echtpaar Meesters, die al 56 jaar zijn getrouwd! Wauw! In ieder geval, ik dwaal namelijk al af, was het een simpel idee, met een supermooi resultaat. Kees en zijn vriendin hebben ons begeleidt samen met Marjolein, een medewerkster van Huylckenstein. Ook het hondje Frodo was van de partij. De ouderen vonden de viervoeter maar al te leuk. Een stuk of 15 of 16 oudere mensen namen het tegen ons op met verschillende spelletjes. Denk hierbij aan ‘’Vallende Aapjes’’ of ‘’TikTakBoem’’ of de klassieke spelletjes als ‘’Triominos’’ en ‘’Rummikub’’. Sommige jongeren kregen het nog lastig met de competitie. Er waren zeer ervaren tegenspelers die zich niet lieten kennen. Het was fantastisch om te zien hoe zo iets simpels, als een spelletje Rummikub, de ouderen kon laten glimlachen. Er zal in het najaar nog een activiteit gepland worden om de jongeren in contact te brengen met de ouderen. De eerste activiteit was een succes. Het was hartstikke leuk!

 

 

Vincent Visser

M25 wordt voor en met jongeren georganiseerd met voldoende begeleiding, maar ook ruimte voor eigen ideeën en plannen. De naam M25 (uitgesproken in het Engels) is afgeleid van de Bijbeltekst Mattheüs 25 waarin Jezus tegen zijn leerlingen zegt dat het belangrijk is wat ze voor de zwakkeren in de samenleving kunnen betekenen. Door het land verspreid zijn er inmiddels verschillende M25 groepen actief.

Vieringen binnenkort