Vrijdagavond 18 december j. l. vierde het KVG Bolsward het kerstfeest. De zaal was feestelijk versierd en de dames werden ontvangen met koffie/thee en een stukje kerstgebak. Na de opening met een gedicht, voorgelezen door voorzitter Clara Bakker en  geschreven door een onlangs overleden lid, waardoor wij in gedachten bij haar waren, werd het kerstlied “wij komen tezamen” gezongen. Daarna kreeg de familie Kuiper uit Diever het woord met een lezing over midwinterhoorns. Mevrouw Kuiper vertelde met geheimzinnige stem zowel voor als na de pauze een mysterieus streekverhaal.

 

De heer Kuiper vertelde over het gebruik van de hoorns, de traditie eromheen, het maken van een hoorn en liet exemplaren zien van 3000 jaar voor Christus tot de huidige tijd en uit verschillende windstreken. Uiteraard waren dat replica’s, die hij veelal zelf maakt. Bijvoorbeeld de didgeridoo uit Australië, die door de Aboriginals bespeeld wordt.
Hij vertelde o.a. dat er van 30 november tot 6 januari, het driekoningenfeest, elke avond van 6 tot 7 uur op de hoorn geblazen wordt en in Diever is er op de eerste zondag in het nieuwe jaar een tocht door het dorp en rond de kerk, waarbij op de midwinterhoorns geblazen wordt. De hoorns werden in vroeger tijden gebruikt als communicatiemiddel om zowel rampen als blijde boodschappen te verkondigen. Volgens de heer Kuiper was het de voorloper van onze mobiel.
Hij vertelde hoe je een hoorn maakt uit een kromme tak, zodat wij ook een hoorn konden maken maar dat is waarschijnlijk te hoog gegrepen voor velen van ons.
In de pauze en na de lezing was er tijd voor een hapje en een drankje. Na afloop van de lezing werd er “Stille nacht, heilige nacht” gezongen. Clara Bakker bedankte de familie Kuiper voor het interessante verhaal en demonstratie van het blazen en gaf hen een kerststukje mee naar huis. Ook de leden kregen een kerstgroet en een kerstcadeautje mee naar huis.

 

Vieringen binnenkort