Op 15 februari 2016, de tweede ledenavond van dit jaar opent voorzitter Clara Bakker de avond met een gedicht en na enkele mededelingen geeft zij het woord aan de heer van der Heide uit Harlingen, die een lezing over E-nummers komt houden.
De heer van der Heide, die vroeger een bakkerij had in Harlingen, maar eigenlijk proces-technoloog is, heeft een procedé uitgevonden om met printers teksten en foto’s te printen, die eetbaar zijn. Hij heeft daarvan zijn beroep gemaakt en een bedrijf opgericht met de naam Cake-Art BV. Voor de industriële lijn levert hij ook software.
In een filmpje laat hij ons zien wat er allemaal mogelijk is bij het versieren van bijv. taarten, gebakjes, puddingen, salades, kerstkransen en dit alles van eetbaar materiaal.
Daarna volgt een powerpointpresentatie over E-nummers. E-nummers zijn additieven of toevoegingen, die gebruikt worden om voedingsproducten mooier, langer houdbaar, lekkerder te maken zoals kleurstoffen, conserveermiddelen, bindmiddelen, aroma’s, anti-oxidanten en emulgatoren. Er zijn ook natuurlijke additieven zoals bietensap. Dit alles is vastgelegd in de Codex Alimentarius.
Nieuwe E-nummers worden gecontroleerd door de EFSA, de Europese Voedselveiligheid Autoriteit. Een toekenning van een E-nummer betekent dat alles goed gecontroleerd en veilig is en in de juiste hoeveelheid verwerkt wordt. De ADI wordt bepaald, de Aanvaard-bare Dagelijkse Inname en deze hoeveelheid is in een wet vastgelegd.
De verantwoordelijkheid voor producten ligt altijd bij de producent en deze wordt weer gecontroleerd door de Voedsel Waren Autoriteit. Elk voedselverwerkend bedrijf werkt met een track en trace-systeem, wat inhoudt dat verkeerde producten binnen 24 uur terug gehaald kunnen worden. Bovendien werken ze met het Hazard Analysis and Critical Control Points- systeem, waarbij regelmatig audits (controles) gehouden worden. Op deze manier wordt de kwaliteit van de producten gewaarborgd.
De producent heeft een informatieplicht naar de consument toe. De grondstoffen, E-nummers, allergenen, houdbaarheidsdatum en voedingswaarde van het product moeten op het etiket vermeld worden. Dit geeft soms moeilijk leesbare etiketten.
Als laatste item noemt de heer van der Heide het toenemende gebruik van junkfood. Hierin is maissiroop verwerkt (overigens geen E-nummer), dat het verzadigingsgevoel blokkeert, waardoor men door kan blijven eten. Een groot probleem wereldwijd.
Na een korte pauze gaan we cupcakes versieren met de eetbare producten, die de heer van der Heide meegenomen heeft. Er wordt enthousiast gefröbeld en aan het eind van de avond kan iedereen 5 cupcakes mee naar huis nemen, verpakt in een gebakdoosje met een papieren gebakszak eromheen, ook door de heer van der Heide verstrekt.
Een leerzame en gezellige avond, die Clara Bakker afsluit met een presentje voor de heer van der Heide en een wel thuis voor alle aanwezigen.