Wanneer ik het woord viertafel gebruik, dan begrijpen mensen in eerste instantie niet wat ik daar mee bedoel. Maar het is een plaats in huis (een tafel, een deel van een lage kast o.i.d.) waar symbolen uitgestald worden die verwijzen naar datgene, dat we de komende tijd vieren. In het gezin of in de kerk. Te denken valt aan de bekende vieringen: Sint Maarten, Sint Nicolaas, kerstmis, oud en nieuwjaar. Maar ook Allerheiligen en Allerzielen kunnen een plaats krijgen. En natuurlijk ook verjaardagen, diploma’s e.d.
Door middel van een viertafel kunt u thuis met uw kinderen aandacht besteden aan wat er te vieren valt in het leven. Huiselijke zaken en kerkelijke zaken. Via dezewebsite wil ik u steeds handreikingen geven om uw viertafel in te richten. Want zoals we steeds andere zaken vieren in het leven, zo verandert de viertafel ook.
De viertafel heeft een vaste basis: De kleur van de achtergrond en/of ondergrond kan symbolisch zijn. Je kunt de kleuren van het kerkelijk jaar gebruiken (wit, groen, rood of paars, net welke liturgische kleur centraal staat). Maar je kunt ook kleuren gebruiken die bij het seizoen passen: geel of lichtgroen voor de lente, donkergroen voor de zomer, bruin/rood voor de herfst en wit/beige/grijs voor de winter.
Het licht mag niet ontbreken, als het symbool voor het licht van Christus. Een mooie grote kaars kan daarom op de viertafel niet ontbreken. De kaars kan bijvoorbeeld aangestoken worden voor de maaltijd, waarbij dan een kort gebed kan worden uitgesproken. Of wanneer we stilstaan bij een persoon die we kennen, en we de naam noemen. Dit is een vorm van voorbede/intentie. Bij ieder feest of viermoment hoort een verhaal. In een afbeelding (een plaatje uit een boek, een icoon, een foto o.i.d.) kunnen we dat verhaal verbeelden. Dit verhaal kan op de dag van viering gelezen worden voor of na de maaltijd. En tot slot kunnen we ons scheppingsgeloof tot uitdrukking brengen door er iets uit de natuur mee te verbinden.