Viertafel

Viertafel
Een viertafel is een plaats in huis (een tafel, een deel van een lage kast o.i.d.) waar symbolen uitgestald worden die verwijzen naar datgene, dat we de komende tijd vieren. In het gezin of in de kerk. Door middel van een viertafel kunt u thuis met uw kinderen aandacht besteden aan wat er te vieren valt in het leven. Huiselijke zaken en kerkelijke zaken.  

De viertafel heeft een vaste basis: De kleur van de achtergrond en/of ondergrond kan symbolisch zijn. Het licht mag niet ontbreken, als het symbool voor het licht van Christus. Een mooie grote kaars kan daarom op de viertafel niet ontbreken. De kaars kan bijvoorbeeld aangestoken worden voor de maaltijd, waarbij dan een kort gebed kan worden uitgesproken. Of wanneer we stilstaan bij een persoon die we kennen, en we de naam noemen. Dit is een vorm van voorbede/intentie. Bij ieder feest of viermoment hoort een verhaal. In een afbeelding (een plaatje uit een boek, een icoon, een foto o.i.d.) kunnen we dat verhaal verbeelden. Dit verhaal kan op de dag van viering gelezen worden voor of na de maaltijd. En tot slot kunnen we ons scheppingsgeloof tot uitdrukking brengen door er iets uit de natuur mee te verbinden. Deze keer een aantal ideeën uit geloofskoffer.

De kleur is groen, van leven. In verband met de start van het seizoen en i.v.m. de vredesweek is het thema vrede. Het verhaal is dat over het koninkrijk van God, de vrede die in het klein begint, net als een mosterdzaadje: de wereld van God (vrede, liefde, recht) komt niet vanzelf; wij moeten God helpen om de wereld mooi te maken; als je het echt probeert, ben je heel sterk; zoals een boom groeit uit een zaadje, zo zal de vrede groeien. In de meeste kinderbijbels is dit verhaal te vinden.

·Leg op de kijktafel een meetlat of een centimeter en foto's waarop grote en kleine mensen of dieren staan.
·Verzamel zaden en de daarbij horende planten. Mosterdzaad is te koop. Een op mosterd lijken­de plant is koolzaad, dat vooral in april, mei en juni buiten bloeit. Zonnebloemen zijn ook geschikt. Ga met elkaar meten (als je kind getallen begrijpt!): wat is klein, wat is groot.
·Snijd een appel door en haal de pitten eruit. Of verzamel kastanjes, eikels of beukennootjes. Kijk met elkaar naar bomen en probeer de lengte te schatten.
·Maak een boom. Neem daarvoor als uitgangspunt een mooie tak met veel zijtakken. Plaats die in de klei bij een schaal water. Maak in de boom met wol en fijne stengeltjes nestjes. Leg in de nestjes kleine eitjes. Teken vogels, knip ze uit en laat je kind de vogels op eigen wijze kleuren. Hang ze in de boom.
·Zet er een mooie grote kaars bij, en ontsteek die bijvoorbeeld bij het begin van de maaltijd. Voor welke mensen bidden wij die niet in vrede leven?

Gedicht
1. Luister goed, mijn kind ben jij

2. Geloof niet Jan en alleman
Ik ben God, Ik maak je vrij vertrouw op wat Ik doe en kan
wees een evenbeeld van Mij. al heb je er geen plaatje van.

3. Wanneer je over Mij iets zegt

4. Niet altijd werken aan één stuk
laat het dan eerlijk zijn en echt, niet altijd rennen, druk, druk, druk
gebruik mijn mooie naam terecht. neem elke week een dag geluk.

5. Wees respectvol en wees zacht

6. Bedwing de woede die je voelt
voor mensen op hun oude dag en graag weer op een ander koelt
door wie jij nu leven mag. je maakt meer stuk dan je bedoelt.

7. Blijf trouw aan wie je liefste is

8. Iets stelen is een fout gebaar
ook als je soms daarbij iets mist, je brengt de vrede in gevaar,
hou vast aan je verbintenis. wees betrouwbaar voor elkaar.

9. Strooi niet met leugens in het rond

10. Wees niet jaloers op elke mens
vertel geen praatjes zonder grond, die iets bezit wat jij graag wenst,
maar help elkaar of houd je mond. maar wees tevreden, ken je grens.


Pastor Germa Kamsma-Kunst.



 

Vieringen binnenkort