September en oktober staan in het teken van een aantal heiligen: sint Michael op 29 september en de heilige Franciscus op 4 oktober.
 

altOndergrond van de viertafel is nog steeds groen. Met de heilige Michael worden de dagen korter dan de nachten: de donkere tijd breekt aan. We willen dan weer graag licht in huis. De kaars op de viertafel kan vaker branden. Deze mag een zichtbare plaats krijgen op de viertafel. Het verhaal van sint Michael komt uit Openbaring/Apocalyps 12, 7-10. Op het internet zijn verschillende variaties te vinden. Centraal in het verhaal staat dat sint Michael met zijn lichtzwaard de draak (het kwaad) overwint. Voor kinderen is dit een zeer aansprekend verhaal. Ook op internet zijn verschillende afbeeldingen van sint Michael te vinden. Bijvoorbeeld op www.pylgeralmanak.nl. In een afbeelding (een plaatje uit een boek, een icoon, een foto o.i.d.) kunnen we dat verhaal verbeelden. Dit verhaal kan op de dag van de heilige gelezen worden voor of na de maaltijd. En tot slot kunnen we ons scheppingsgeloof tot uitdrukking brengen door er iets uit de natuur mee te verbinden. Op sint Michael wat er in het bos te vinden is aan kastanjes, beukennootjes, eikeltjes en bladeren.


Op 4 oktober vieren we de heilige Franciscus. Deze dag is beter bekend als dierendag. Op het internet zijn veel verhalen over de heilige Franciscus te vinden. Een Bijbelverhaal dat er heel goed bij past is het verhaal van de rijke jongeling: in veel kinderbijbels is dit verhaal opgenomen. Het is te lezen bij Matteus 19, 16-26, Marcus 10, 17-27 en Lucas 18, 18-27. Ook op het internet zijn veel afbeeldingen te vinden van sint Franciscus, zeker op de pylgeralmanak. Uit de natuur halen we de zonnebloem, hét symbool voor sint Franciscus. Vanwege het zonnelied dat hij heeft geschreven. Een versie van het zonnelied kan ook op de viertafel.
Pastor Germa Kamsma-Kunst
meer foto's van de viertafel zijn te vinden in het fotoalbum/viertafel


 

Vieringen binnenkort