Tussen Driekoningen en de zondag voor Aswoensdag is een periode in de liturgie die we “tijd door het jaar” noemen.
De viertafel
Er zijn geen grote feesten, en de kleur in de kerk is groen. Vanwege de wintertijd kan de ondergrond van de viertafel wit zijn. Er liggen stenen en kale takjes op, die het winterlandschap voorstellen.
Van 18 tot 25 januari is de gebedsweek voor de eenheid van de christenen. We kunnen een gebed om eenheid (op een ansichtkaart geschreven) op de viertafel zetten. Dat gebed kan elke dag gebeden worden. Omdat het “Onze Vader” bij alle christenen bekend is, kan de (kinder) bijbel opengeslagen worden bij “het Onze Vader”( Matteus 6, 5-15). Een afbeelding van gevouwen handen kan ernaast geplaatst worden.
De week erop wordt het verhaal van Jona (Jonas in de walvis) gelezen. Dit verhaal kan op de viertafel (Jona 3, 1-10). Daar zijn op het internet mooie afbeeldingen van te vinden.
Op 2 februari viert de kerk Maria Lichtmis, of wel de opdracht van Jezus in de tempel. Daar hoort het verhaal van Hanna en Simeon bij (Lucas 2, 22-32). Een plaatje van de tempel van Jeruzalem kan daarnaast geplaatst worden. Je kunt met de kinderen de betekenis van de naam van elk kind uit het gezin opzoeken op internet.
In deze periode worden ook een aantal genezingsverhalen gelezen. U kunt daar vast een of meerdere van vinden in de kinderbijbel. (Marcus 1, 29-39, Marcus 1, 40-45, Marcus 2, 1-12)). U kunt in kranten en tijdschriften artikelen zoeken over ziekte en gezondheid. Er zijn ook heel mooie afbeeldingen over ziekte en genezing op het internet of in boeken met kunstplaten. Die kunnen erbij op de viertafel. Wanneer er
iemand in de omgeving ziek is, kan van die persoon een foto op de viertafel en kan voor hem/haar gebeden worden.
Op woensdag 25 februari begint de veertigdagentijd: de periode ter voorbereiding op Pasen. Deze periode begint met Aswoensdag. Daarover meer in de volgende parochieklok.
Voor afbeeldingen zie fotoalbum en dan viertafel.