De namen en het proces verder toegelicht.

Tijdens de Viersprongviering van  Hemelvaart in Witmarsum hebben we bovenstaande bekend gemaakt. Hieronder gaan we verder in op het proces waarin deze naam tot stand is gekomen. U kunt hier ook het ingediende voorstel downloaden.

Prijsvraag

Om tot voorstellen voor de nieuwe naam te komen, heeft de werkgroep Communicatie eind 2012 en begin 2013 een prijsvraag uitgeschreven. Parochianen en anderen konden namen indienen voor de nieuwe parochie, voorzien van een motivatie. Deze termijn liep van eind november 2012 tot en met 30 januari 2013. Voor de inzender van de uiteindelijke naam was  er een taart te winnen.
 
In totaal zijn zo’n veertig verschillende namen ingediend door ruim zestig mensen, waarvoor nogmaals dank! De werkgroep Communicatie en pastoor Bultsma hebben samen uit de lange lijst namen een selectie gemaakt van drie namen. Hierbij is beoordeeld of de ingediende namen voldeden aan de criteria die gesteld zijn vanuit het bisdom. Ook is de ingediende motivatie erbij betrokken en is bekeken in hoeverre de namen passen bij de huidige vier parochies en bij de nieuwe parochie. Uiteraard is ook meegenomen hoevaak een bepaalde naam werd ingediend.

Voorstel

Na behoorlijk wat discussie in de werkgroep Communicatie en in de projectgroep Samenvoeging over de namen op de eerste en tweede plek, hebben we een volgorde voor de namen bepaald. Deze drie namen waren in de volgorde van voorkeur:
  1. Marijeparochy
  2. Titus Brandsmaparochie
  3. Willibrordusparochie
Deze volgorde is ook bekrachtigd door de besturen van de vier parochies.

De namen nader toegelicht

Marijeparochy”  in het Fries is een unieke naam, die de devotie voor Maria (Marije) die veel parochianen hebben, recht doet. De keuze voor de Friese spelling geeft de verbondenheid met het platteland weer, terwijl Maria van Sevenwouden (“Us Leaffrou fan Sânwâlden”) de Bolswarder Maria is. Hiermee is de link tussen Bolsward en het “platteland gelegd.
De werkgroep Communicatie is van mening dat er van de drie namen de meeste religieuze verbondenheid binnen de Viersprong is met de naam “Marije” en dat deze naam ook de meeste binding biedt. In alle vier de kerken zijn één of meer Mariabeelden te vinden, Bolsward is zelfs een eeuwenoude, officiële Maria-bedevaartsplaats. De naam “Marije” is dus historisch verbonden met het gebied van de Viersprong en ligt dicht bij de mensen. Bovendien kan de naam “Marije” op een brede ondersteuning rekenen, deze naam had in al haar varianten de op een na meeste stemmen.
De belangrijkste reden dat “Titus Brandsma” in deze lijst staat is dat hij zoon van de parochie is, en daarom niet mag ontbreken. Deze naam is in de prijsvraag het meest genoemd als mogelijke naam, ook door mensen van buiten Bolsward.
Dat we “Titus Brandsma” op de tweede plaats hebben gezet, heeft er mee te maken dat hij misschien teveel wordt gezien als van “Bolsward”, ondanks dat hij van het platteland komt. Dit kan bij sommige mensen gevoelig liggen, iets waar we zeker rekening mee hebben gehouden. Een ander argument om hem op de tweede plaats te zetten is toch de mindere devotie: veel mensen hebben minder met Titus dan met Maria.
Op de derde plaats “Willibrordusparochie”. Een minder voor de hand liggende naam en een duidelijke derde keuze voor deze apostel der Friezen. De patronen van de huidige parochies waren ieder op hun eigen manier geloofsverkondigers. Als verkondiger van het geloof is Willibrordus hierbij een passende naam.

Adviescommissie

Deze drie namen zijn verder uitgewerkt met de bijhorende motivatie. Het hele document is eind maart opgestuurd naar de adviescommissie van het Bisdom. De voorzitter van deze commissie, de heer R.C.M. van Glansbeek, heeft op 15 april een bezoek gebracht aan de werkgroep Communicatie, waarbij ook een aantal projectgroepleden waren.
De heer van Glansbeek wou graag met ons van gedachten wisselen over onze afwegingen bij de voordracht, welke gevoeligheden er liggen, etc. Kortom: hij wou zich een beeld vormen van de situatie rond de namen in onze parochies. Hierbij speelt natuurlijk ook mee, dat alle parochies in het bisdom de komende jaren fuseren en dat de namen-adviescommissie hierin de grote lijnen wat betreft de parochienamen in de gaten moet houden.
In deze bijeenkomst is afgesproken dat de heer van Glansbeek nog wat zaken zou navragen bij een aantal andere parochies voordat de adviescommisie advies uit zou brengen aan de bisschop.

Keuze van de bisschop

Uiteindelijk kwam op 2 mei 2013 het bericht dat bisschop De Korte heeft gekozen voor “Zalige Titus Brandsmaparochie”. Doorslaggevende factoren voor de bisschop daarbij waren dat deze naam het meest is aangedragen door parochianen en daarnaast zijn grote wens om in Friesland de naam van de Zalige Titus Brandsma aan een nieuwe parochie te verbinden, waarbij het voor de hand ligt om dit te doen aan het parochiegebied waar hij geboren is en zijn vroege jeugd heeft doorgebracht. Temeer nu wijzelf die naam als mogelijkheid hadden aangedragen.

Tweede keus?

U kunt zich afvragen of we blij zijn met onze “tweede” keuze. Natuurlijk zijn we dat! Uit de veertig ingediende namen kwamen drie namen als beste naar voren. Alle drie zouden heel geschikt zijn als naam voor onze nieuwe parochie. We hebben er met onze overwegingen, in al onze wijsheid en na veel discussie een volgorde aan gegeven. Maar het proces is nu eenmaal zo, dat uiteindelijk de bisschop de keuze maakt.
We hebben het de adviescommissie en de bisschop niet makkelijk gemaakt met onze voorkeursvolgorde. “Titus Brandsma” ligt immers erg voor de hand voor de parochie in wiens grondgebied hij is geboren. In de werkgroep Communicatie en in het projectteam Samenvoeging zijn we er van overtuigd dat de adviescommissie én de bisschop zeer zorgvuldig zijn omgegaan met hun taak om een naam voor onze nieuwe parochie te kiezen.

Taart

In de prijsvraag voor de naam hadden we een taart beloofd aan de indiener van de uiteindelijke naam, mét de beste motivatie daarbij. Aangezien “Titus Brandsma” meer dan tien keer is ingediend, is er gekeken naar de motivatie. De beste bleek te zijn ingediend door mevrouw Ria van Wier uit Workum. Zij heeft ondertussen de taart ontvangen. Haar motivatie is voor het grootste deel verwerkt in het voorstel dat naar het bisdom is gegaan. Hieronder haar motivatie:
 
“De naam is voor alle vier parochies nieuw, maar toch vertrouwd. De persoon Titus Brandsma zal heel veel mensen inspireren en geeft een jong, levendig beeld van de parochie.
Titus Brandsma laat zien dat het uitmaakt in welke maatschappij je leeft. Dat je je niet stil hoeft te houden als je het ergens niet mee eens kunt zijn.
Dat je altijd op moet komen voor de mensen die geen stem hebben en die onrecht aan wordt gedaan.
Spiritueel maar met beide voeten op de grond.
Het Titus Brandsma Museum is al aanwezig in onze nieuwe parochie. Ik neem aan dat de kerkgebouwen hun naam houden, maar samen verder gaan in de Pater Titus Brandsma parochie lijkt me een goede zaak.”

Vieringen binnenkort